ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Грудень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

25/11/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в храмі святої мучениці Лідії в Калінінграді

25 листопада 2018 року, в Неділю 26-у по П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святої мучениці Лідії в Калінінграді. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих з проповіддю.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні, у 26-ту Неділю після Трійці, ми за церковним статутом читали невеликий уривок з Євангелія, що оповідає про милосердного самарянина — про те, як він допоміг людині, на якого напали розбійники і який потребував допомоги (Лк. 10:25-37). Господь розповів цю історію у відповідь на запитання «Хто мій ближній?» і коли Його розповідь досягла вух, хто слухали, відповідь на зустрічне запитання «хто, як ви думаєте, був ближнім для того, на кого напали розбійники?» була очевидна. Слухаючі Господа і Спасителя відповіли: "звичайно, Той, хто надав йому милість".

«Ближній» — дуже важливе поняття. Зазвичай ми його поширюємо на найближчих, рідних людей-це батько, мати, брати, сестри, чоловік, дружина, діти... але насправді поняття «ближній» куди більш широке, і воно повинно включати не тільки рідних і близьких, а й інших людей. І ось виникає питання: «Кого ж ми повинні включати в цей вузький круг, іменований ближніми?» Звичайно, кожен чинить за своїм розумінням, і нерідко люди створюють видимість того, що та чи інша людина для них близька. Так робиться заради кар'єри, матеріальної вигоди, корпоративних відносин, але насправді, на рівні серця, ніякої близькості між людьми немає. Це цілком зрозуміло, тому що, людина може допустити близько до себе тільки того, до кого він має сердечне відношення. Коли людина стає дійсно близькою, це навіть більше, ніж довіра, і в таких відносинах є своя логіка і свій здоровий сенс.

Але Господь пропонує нам розширити межі кола тих, на кого поширюється поняття «ближній» і пов'язує розширення цих меж з нашою здатністю робити добро. А святитель Іоанн Златоуст каже, що ближнім для нас стає той, кому ми робимо добро, кому ми йдемо назустріч. У чому ж справа? Чому ближнім може стати той, кому ми робимо добро? А тому що, роблячи добро, ми вже ніколи не забуваємо того, кому ми це зробили. Наше добро — це частина нас самих. Будь то матеріальна допомога, моральна підтримка, просто добрі слова, сказані у важкий момент, — це частина нашої природи, нашої свідомості, нашої волі, від наших почуттів. Поширюючи наше власне «я» на інших, ми, природно, включаємо їх в орбіту свого життя, так що вони стають для нас ближніми. І добрий самарянин, іноплемінник, став, безсумнівно, дуже близьким тому, на кого напали розбійники. Адже саме самарянин зійшов з дороги, побачивши закривавленого, побитого подорожнього, вилив на його рани вино, і його помазав маслом, і на осла свого посадив, і довіз до готелю, і дав гроші господареві готелю, сказавши: «Ти подбай про нього, а якщо витратиш більше, на зворотному шляху я тобі все відшкодую». Звичайно, цей чоловік назавжди запам'ятав самарянина, який зробив йому добро, як і самарянин назавжди запам'ятав цього подорожнього.

Невипадково Господь розповідає нам цю історію. Він пропонує нам робити те ж саме, щоб мати близьких людей. Щоб мати близьких, потрібно робити добро, і це добро реально з'єднує людей. Це більше, ніж політична солідарність, більше, ніж утилітарна солідарність, пов'язана з досягненням якихось корпоративних інтересів. Коли ми один одному робимо добро, ми стаємо ближніми. Слова Святого Євангелія, які до нас сьогодні звернені, повинні дійсно досягати нашої свідомості. Бо в Слові Божому немає жодного порожнього або зайвого слова. І якщо виконувати все те, чого Бог нас вчить, ми в першу чергу будемо щасливими людьми, бо спасіння людської душі і щастя — це синоніми. Не може бути одного без іншого. Не може бути щастя без порятунку душі, і не може бути спасіння душі без щастя, тому що в людському щасті відображається Божественне милосердя, любов, відблиск Божественного Царства. І для того щоб стати володарями всього цього багатства милості і

благодаті Божої, ми повинні пам'ятати, що вчинення добрих справ є щось дуже важливе як для тих, до кого ми ці справи звертаємо, так і, можливо, в першу чергу, — для нас самих.

Сьогодні багато хто потребує нашої допомоги. Допомоги заможних людей потребують бідні. Допомоги здорових людей потребують хворі. Допомоги сильних людей потребують слабкі. І ми, надаючи таку допомогу і підтримку, не тільки встановлюємо особливого роду міжособистісні відносини, а й підвищуємо рівень солідарності всього суспільства. Як важливо, щоб суспільство було солідарним! А солідарність проявляється у взаємній допомозі. Солідарним був наш народ в грізні роки Великої Вітчизняної війни. І як результат-велика перемога, яка ніколи не могла бути досягнута, якби суспільство, народ не об'єдналися в ім'я спільної мети і не несли на собі тяготи один одного. І ми, живучи у відносно спокійний і благополучний час, не повинні забувати про фундаментальні Божественні заповіді, які роблять людину щасливою.

Нехай мудрість, яку ми сприймаємо з слова Божого, втілюється в наших думках і наших справах, змінюючи нас самих і весь навколишній світ на краще. На це ми всі сподіваємося, заради цього ми здійснюємо богослужіння, молимося, проповідуємо слово Боже — для того щоб ми всі і світ ставали краще. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

25/11/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в храмі святої мучениці Лідії в Калінінграді

25 листопада 2018 року, в Неділю 26-у по П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі святої мучениці Лідії в Калінінграді.
детальніше...>>

24/11/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після всеношного бдіння в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда

Увечері 24 листопада 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив утреню всенічного бдіння в кафедральному соборі Христа Спасителя м. Калінінграда.
детальніше...>>

18/11/2018

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Тихона і отців Помісного Собору 1917-1918 років після Літургії в домовому храмі Свято-Тихонівського університету

18 листопада 2018 року, у Неділю 25-ту після П'ятидесятниці, день пам'яті святителя Тихона, Патріарха Московського і всієї Росії, і отців Помісного Собору Руської Церкви 1917-1918 років,
детальніше...>>

4/11/2018

Патріарша проповідь у день свята Казанської ікони Божої Матері після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

4 листопада 2018 року, у свято Казанської ікони Божої Матері (на згадку позбавлення Москви й Росії від поляків у 1612 році), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.
детальніше...>>

28/10/2018

Патріарша проповідь у Неділю 22-у по П'ятидесятниці після Літургії в храмі ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» на Великій Ординці м. Москви

28 жовтня 2018 року, в Неділю 22-гу після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в московському храмі на честь ікони Божої матері «Все скорботних Радість» на Великій Ординці.
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.