ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Лютий 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
567891011

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru
Фонд «Православный Крым»

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

15/2/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Стрітення Господнього після Літургії в Храмі Христа Спасителя

15 лютого 2018 року, у свято Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. По закінченні Літургії Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Першосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Дорогі отці! Шановний Олександр Дмитрович Бєглов, голова Ради при Президентові у справах козацтва! Панове отамани руських козачих військ! Браття козаки! Дорогі брати і сестри!

Сьогодні у нас дві важливі події. По-перше, у свято Стрітення Господнього ми традиційно відзначаємо День православної молоді, тому що саме в цей день Немовля Христос був принесений у храм. Саме в храмі Він простягнув руки назустріч вівтарю Свого Отця і Бога. Саме тут Марія, Мати Його, повною мірою сприйняла відповідальність за виховання Дитини гідним того великого призначення, яке Він мав. І зовсім невипадково День православної молоді збігається зі святом Стрітення, тому що ідеалом молодої життя повинно бути створення сім'ї. Це, звичайно, не єдиний, не остаточний ідеал, але це особливий ідеал для дівчат, які повинні ясно усвідомлювати, що створення сім'ї, народження дітей, їх виховання і воцерковлення є Богом визначеною для них місією, вище якої немає нічого.

Сьогоднішні технології, сьогоднішній рівень освіти і комфорту дають можливість поєднувати турботу про сім'ї з професійною діяльністю. Але як важливо, щоб наша молодь вміла робити важливий акцент на створення сім'ї і при цьому, розвиваючи в собі всі необхідні здібності, досягати тих висот у різних галузях життя, які їй під силу! Ми дуже сподіваємося, що наша молодь, незважаючи на важкі випробування цього століття, пов'язані з величезною кількістю спокус, навчилася правильно обирати свій шлях, а не йти на лжемаяки, які приваблюють своїм світлом, але лише для того, щоб затягти в безодню. Не все те золото, що блищить. І не все, що горить яскраво, може служити життєвим орієнтиром. Тому перевіряйте все те, що вам пропонується, словом Божим, молитвою, вірою і своїм серцем.

Православна молодь за останні роки пройшла дуже великий шлях з точки зору самоорганізації. Сьогодні діють тисячі молодіжних організацій. Але це ще не ті цифри, які повинні були б нас втішити, тому що велика кількість молодих людей, як і раніше, живе поза Церквою, хоча багато з них поділяють християнські переконання. Тому наша взаємодія з сучасною молоддю — це не данина моди, а вимога звише. Ми як Церква отримуємо звише цей сигнал, який звертає нашу свідомість до молоді — найбільш вразливою і одночасно найбільш активної частини нашого народу. І на цей сигнал згори ми будемо відповідати організацією місіонерської роботи, молодіжної роботи, добровольчої роботи. Ми будемо пропонувати нашій молоді не тільки участь у молитві в храмі, що є завжди і за будь-яких обставин найголовнішим, але також заняття активної життєвої позиції перед обличчям тих викликів, через які проходить наша країна і наш народ. І віримо, що зможемо спиратися на православну молодь як на активну, віддану Христу частину нашої Церкви.

Я сердечно вітаю всіх вас, мої дорогі молоді люди, які активно приймають участь у церковній роботі, і прошу вас не зупинятися в цій роботі, не втрачати ентузіазму, тому що ентузіазм не можна втратити, якщо ти відчуваєш поруч Божу присутність. А якщо і будуть виникати якісь труднощі в житті, зверніться до Господа, до Його Святої і Пречистої Матері, Яку ми згадуємо сьогодні, в день свята Стрітення, щоб Вона допомагала вам залишатися на правильному життєвому шляху, сходити від сили до сили.

Сьогодні у нас ще одна дуже важлива подія — вперше під склепінням Храму Христа Спасителя проводиться загальний козачий з'їзд Російської Федерації. І на правому криласі сьогодні — отамани всіх козачих військ Росії на чолі з Олександром Дмитровичем Бєгловим.

Дорогі браття козаки, ваша роль в історії Росії незрівняна з роллю ніякої іншої соціальної групи. Всякий раз, коли виникала загроза нашій країні, коли потрібно було захищати найбільш вразливі ділянки державного кордону, коли треба було відстоювати порядок у Вітчизні, козаки були на передній лінії. Їх було неможливо перемогти в прямому бою. Їх було неможливо спокусити пропагандою, якою соблазнялась армія напередодні трагічних подій 100-річної давнини. Козаки не піддавалися ні на які обіцянки, ні на яку пропаганду, — вони залишалися вірними Церкві, царю і Вітчизні. Може бути, саме тому такий страшний удар був нанесений по нашому козацтву в післяреволюційні роки, і здавалося, що поняття «козак» назавжди пішло з нашого руського національного життя. Але сьогодні ми бачимо відродження козацтва як духовної й військової сили держави Російської. Чудово, що у вашій діяльності ви поєднуєте прагнення до підвищення своєї професійної кваліфікації як воїнів, захисників Вітчизни, з прагненням розширити свої знання в області православної віри, історії нашого народу, історії козацтва, щоб дійсно бути носіями національно-релігійної самосвідомості.

Козацтво — це унікальне явище, ніде в світі нічого подібного немає. Це свідоцтво про особливе сприйняття руськими людьми своєї відповідальності перед Богом, перед Церквою, перед народом, перед ближніми своїми. Будучи мирними людьми, козаки завжди мають при собі зброю, щоб в самий небезпечний момент для країни оголити свої шашки. Всі ці дивовижні риси козацького характеру, козацького устрою життя сьогодні мало-помалу відроджуються. І я закликав би всіх вас, мої дорогі, в першу чергу усвідомлювати, що без православної віри немає козака, а є просто людина, одягнена у козацьку форму. Смішно, коли доросла людина займається маскарадом, перетворюється в рядженого. Не можна одягати козацьку форму, якщо ти не православний, навіть якщо тебе начальник змусив її надіти. Не маючи православної віри в серці, ви повинні прийти до такого начальника і сказати: «Я не можу, тому що я не православний». Але зате кожен православний козак повинен сприймати, що покладаються на нього слухняності як священні обов'язки щодо захисту Вітчизни і Церкви нашої.

Я від усього серця хотів би побажати вам, Олександре Дмитровичу, допомоги Божої, знаючи, які важливі питання будуть обговорюватися сьогодні на з'їзді. Я хотів би покликати благословення Боже на господ отаманів, які очолюють наші козачі війська, і на всіх братів козаків, які сьогодні молилися разом зі мною в цьому храмі і які будуть брати участь у з'їзді. Нехай благословення Боже перебуває над вами і дає вам сили завжди стояти на захисті православної віри і Вітчизни нашої! Зі святом вітаю вас!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

15/2/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Стрітення Господнього після Літургії в Храмі Христа Спасителя

15 лютого 2018 року, у свято Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві.
детальніше...>>

1/2/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в дев'яту річницю інтронізації в Храмі Христа Спасителя

1 лютого 2018 року, в дев'яту річницю інтронізації, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві.
детальніше...>>

25/1/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті мучениці Татіани в домовому храмі МДУ імені М.В. Ломоносова

25 січня 2018 року, в день пам'яті мучениці Татіани і з нею в Римі потерпілих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

21/1/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в московському храмі ікони Божої Матері «Виховання» в Некрасівці

21 січня 2018 року, в Неділю 33-ту після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Кирил звершив чин великого освячення московського храму ікони Божої Матері «Виховання» в Некрасівці і очолив Божественну літургію в новоосвяченому храмі.
детальніше...>>

19/1/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в свято Хрещення Господня після Літургії в Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

19 січня 2018 року, в свято Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.