ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Серпень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

17/4/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день Радониці після Літургії в Архангельському соборі Московського Кремля

17 квітня 2018 року, у вівторок 2-ї седмиці після Пасхи, день Радониці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію і пасхальне поминання покійних в Архангельському соборі Московського Кремля. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих з проповіддю.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні особливий день — день поминання покійних пасхальним чином в період Святої Пасхи. Невипадково ми у великодню радість включаємо поминання тих, хто помер, тому що для них, як і для нас, Пасха, Воскресіння Христове, стала поворотним моментом, як вона стала поворотним моментом для всього роду людського, для перебігу всієї людської історії.

У нас з вами немає реального досвіду спілкування з померлими. У житіях святих, у різних описах йдеться про зустрічі з покійними, але в абсолютній більшості людей немає з ними реального спілкування. Мертві нас не з’являються. Вони можуть нагадувати про себе у снах, у думках, іноді ми виразно відчуваємо їх присутність, але реально їх не бачимо, вони в іншому світі. І, як відомо з Євангелія, між нашим світом і тим світом є непереборна перешкода, — так Господу було завгодно, щоб до часу нашої смерті нам було невідомо, що чекає нас за гробом.

Але коли ми говоримо, що цього не знаємо, це не означає, що люди, які перейшли кордон фізичної смерті, не знають того, що тут. І це зовсім не означає, що ці два світи повністю ізольовані один від одного. Зовсім не так! Є особливе місце зустрічі цих двох світів, єдине місце, — це Церква Христова, це здійснення Таїнства Святої Євхаристії. Адже ті, хто пішов від нас, ті, хто в іншому світі, продовжують залишатися членами Церкви так само, як і ми, — тільки ми називаємо ту, невидиму Церкву Церквою торжествуючою, а нашу земну Церкву ми називаємо Церквою войовничою. Найменування войовничої Церкви не має ніякого відношення до людських війн. Мова йде про іншу війну: Церква, що знаходиться тут, покликана воювати зі злом. Кожен християнин покликаний здобувати перемоги над злом у самому собі, а всі разом ми повинні воювати зі злом, яке нас оточує.

Боротьба зі злом, яку веде Церква, зовсім не є безпечна. І ми знаємо, як світ, сповнений зла, часом обрушується на Церкву, піддаючи її гонінням. Неможливо зрозуміти зміст цих гонінь, неможливо раціонально пояснити, чому з такою злістю світ нападає на Церкву, знищує храми, вбиває праведників. Так відбувалося протягом всієї історії, так відбувається і сьогодні, і ми знаємо, що немає іншої групи людей, яка б піддавалася сьогодні таким же страшним випробуванням, як християни. Багато гинуть, храми руйнуються, під різними приводами християнська віра витісняється за межі суспільного життя, особливо в так званих освічених країнах.

Церква не може бути байдужою до всього цього. Вона відповідає на події молитвою, мужнім сповіданням віри, відповідає боротьбою. Ось тому Церква земна і називається Церквою войовничою, а Церква на небесах Церквою торжествуючою. Там немає ніякої боротьби зі злом, там Церква свідчить про перемогу Христа над злом, про своє сопричастя цій перемозі, — вся боротьба зосереджена в нашому світі.

Але що найважливіше нам слід зрозуміти сьогодні, в день поминання покійних: не існує двох Церков, існує тільки одна Церква Господа і Спасителя, яку Він здобув Кров'ю Своєю. І торжествує на небесах, і войовнича тут, в рамках людської історії, — це одна Церква. І тому сьогодні разом з нами, безсумнівно, присутні і ті, хто похований тут, за кого ми молилися, і багато інших, за кого ми сьогодні молилися у своїх особистих молитвах. Вони в тій, торжествуючій Церкві, і вони разом з нами. До цього часу ми не бачимо, але невідомо, коли кожен з нас, переступивши межу життя і смерті, побачить все це. Побачить велику Божу Церкву торжествуючу перемогу Христа над гріхом і смертю у вічності, і Церкву войовничу, що залишається тут, на землі, в людській історії, щоб кожен з нас міг пройти в цій Церкві свій життєвий шлях. Пройти спасительно, не здригнувшись, не боячись, не втративши віри, але борючись з гріхом, брехнею, наклепом, неправдою, диявольськими спокусами, стверджуючи Божий закон життя, і, дивлячись у майбутнє, приуготовити себе до возз'єднання з Церквою торжествуючою.

Ось такими глибокими смислами наповнений сьогоднішній день, і ми називаємо його Радоницею, бо радіємо разом з Церквою радіючою, з Церквою торжествуючою, хоч і перебуваємо поки тут, на землі, і багато чого, що нас оточує, не дає приводу для радості. Однак справжнім приводом для радості є перспектива вічного життя, яку Господь відкрив нам Своїм переможним Воскресінням, вводячи кожного, хто вірить в Нього як в Бога і Спасителя, в життя вічне. Амінь. Христос Воскрес!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

18/7/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті преподобного Сергія Радонезького в Троїце-Сергієвій лаврі

18 липня 2018 року, в день обрітення чесних мощей преподобного Сергія, ігумена Радонезького, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Троїцької Сергієвої лаври.
детальніше...>>

17/7/2018

Патріарша проповідь за Літургією в соту річницю розстрілу царської сім'ї

В ніч з 16 на 17 липня 2018 року, в соту річницю розстрілу царської сім'ї, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію на помості перед Храмом-пам'ятником в Єкатеринбурзі.
детальніше...>>

15/7/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в монастирі Новомучеників та сповідників Руської Церкви в Алапаєвську

15 липня 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в монастирі Новомучеників та сповідників Руської Церкви в Алапаєвську. Обитель побудована поруч з шахтою,
детальніше...>>

12/7/2018

Патріарша проповідь після Літургії в московському храмі святих апостолів Петра і Павла в Лефортові

12 липня 2018 року, в день пам'яті славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі свв. апп. Петра й Павла.
детальніше...>>

11/7/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святих Сергія і Германа Валаамських після Літургії у Валаамському монастирі

11 липня 2018 року, у день пам'яті преподобних Сергія і Германа, Валаамських чудотворців, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у верхньому храмі Спасо-Преображенського собору Валаамського ставропігійного чоловічого монастиря .
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.