ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Липень 2018 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

8/7/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святих Петра й Февронії Муромських після Літургії в Троїцькому монастирі Мурома

8 липня 2018 року, у день пам'яті благовірних князя Петра, у чернецтві Давида, і княгині Февронії, у чернецтві Єфросинії, Муромських, чудотворців, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому жіночому монастирі Мурома. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні тут, у місті Муромі, біля мощей святих преподобних Петра й Февронії, покровителів сім'ї, молитовників про всіх тих, хто прагне зберегти любов і вірність у стосунках між подружжям, хто хоче влаштувати своє сімейне життя, ми звершили урочисту соборну молитву. І, звичайно, наша особлива молитва до святих була про те, щоб любов, яка пов'язувала їх до смерті й навіть після смерті, продовжувала залишатися ідеалом сучасної молодої, і не тільки молодої, людини.

Так звана сучасна культура, яку я б назвав антикультурою, псевдокультурою, нав'язує ідеї, які йдуть врозріз із моральним почуттям людини, нав'язує таку практику міжособистісних відносин, які руйнують саму здатність людей любити один одного. Але ж Бог є Любов, і любов є найвище, найпіднесеніше і найвеличніше почуття. Більш того, це навіть не почуття, це особлива реальність, особливий стан людської душі. Якщо немає любові — немає життя; немає любові — немає людських відносин; немає любові — немає продовження роду людського. Не випадково любов є визначенням того, що є Бог. Тому що Бог — Податель життя, Творець; і любов є творчим началом людського життя і особливою силою, що рухає людей до того, щоб ставати краще.

Напевно, кожен, хто випробував у своєму серці це почуття, особливо в молоді роки, знає, що любов супроводжується бажанням стати краще. Почуття любові спонукає до того, щоб здійснювати подвиги, здобувати освіту, досягати успіху в професійному житті, з тим щоб бути гідним коханої чи коханого. Любов — це дійсно особлива сила, яка не просто з'єднує людей, але змінює на краще людські душі і міжособистісні відносини.

Але добре відомо, що любов, яка спалахує таким яскравим полум'ям у молоді роки, коли молодим людям здається, що вони одне без одного жити не можуть, в якийсь момент перестає палати настільки ж яскраво, а іноді просто жевріє, та так слабо, що будь-який подих вітру може це полум'я загасити, немов від любові нічого і не залишилося. Але хіба може нічого не залишитися від того особливого стану, через який людина пройшла, люблячи іншого? Звичайно ж ні! А чому ж так відбувається? А тому, що ми самі змінюємося. Можливо, ми стаємо гіршими. Можливо, ми стаємо менш піднесеними, більш приземленими, більш практичними. З нашого життя йде те, що має, ймовірно, не зовсім точне, але всім зрозуміле визначення — романтика. Романтика — це коли не тільки розум, а й серце; коли не тільки прагматизм, а й натхнення. Ось коли все це йде з життя людини, то і любов слабшає.

У сьогоднішньому читанні з Послання до Римлян (Рим. 12:6-14) святий апостол Павел вчить нас: щоб не сталося з любов'ю того, про що ми зараз говоримо, потрібно уникати гріха і приліплюватися до добра. Напевно, багато сучасних людей ніяк не можуть зв'язати втрату любові з тим, про що говорить апостол. А він вчить: втрата любові там, де людина впадає в гріх, де вона приліплюється до гріха, а не до добра, не до святості. Від морального стану людини залежить здатність любити. Давайте голосно про це скажемо на весь світ, на всю країну: від морального стану людини залежить здатність любити! І з втратою морального почуття, з його спотворенням людина втрачає сили до того, щоб любити. Любов вимагає енергії, без енергії любові бути не може, і якщо немає добра в житті людини, якщо перемагає зло, якщо людина приліплюється не до добра, а до зла, то любов деформується, послаблюється, а врешті-решт зникає...

А якщо звернутися до творів сьогоднішньої масової культури? Здається, немає жодного фільму без любові, адже люди повинні якось виховувати в собі здатність любити іншого! Але хіба хоч один фільм цю здатність у нас розвиває? Найчастіше фільми лише розвивають почуття похоті, розвивають нашу здатність хитрувати, так влаштовувати своє життя, що любов начебто є, але якщо в якийсь момент з'являється інший предмет любові, то чому б любов не зрадити, не відмовитися від неї? Сучасна масова культура не допомагає людям любити, отже не допомагає людям ставати щасливими. А святий апостол Павел допомагає і говорить: «Приліплюйтесь до добра, відстороняйтеся від зла, і тоді буде непохитною ваша любов».

Дай Боже, щоб у свідомості наших сучасників зв'язок морального стану з людським щастям, здатністю любити і зберігати любов був би не тільки усвідомлений, але й відчутий. Тоді скоротиться кількість розлучень, тоді у нас буде менше абортів, тоді у нас будуть міцні сім'ї, тоді у нас буде сильний народ і сильна країна. «Відсторонюйтесь від гріха, — навчає апостол Павел, — приліплюйтесь до добра», і все буде — і любов, і сімейне щастя, і благополуччя і в домі, і в країні.

Всього цього вчить нас сьогоднішній день. Дивно збіглося читання уривка з Послання апостола Павла до Римлян з днем святкування пам'яті святих Петра й Февронії, покровителів шлюбу, любові, вірності; але випадкових збігів не буває. Через сьогоднішнє апостольське послання Господь вчить нас таємниці кохання, допомагаючи зрозуміти, що любов там, де є прагнення людини не творити зло, а приліплюватися до добра. Всі ті, хто хоче жити щасливо, дотримуйтесь цього заповіту, цієї заповіді великого первоверховного апостола, — як дотримувалися її святі праведні й преподобні Петро й Февронія, покровителі сімейного щастя. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріархія. ru

Анонси подій

18/7/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті преподобного Сергія Радонезького в Троїце-Сергієвій лаврі

18 липня 2018 року, в день обрітення чесних мощей преподобного Сергія, ігумена Радонезького, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Троїцької Сергієвої лаври.
детальніше...>>

17/7/2018

Патріарша проповідь за Літургією в соту річницю розстрілу царської сім'ї

В ніч з 16 на 17 липня 2018 року, в соту річницю розстрілу царської сім'ї, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію на помості перед Храмом-пам'ятником в Єкатеринбурзі.
детальніше...>>

15/7/2018

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в монастирі Новомучеників та сповідників Руської Церкви в Алапаєвську

15 липня 2018 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в монастирі Новомучеників та сповідників Руської Церкви в Алапаєвську. Обитель побудована поруч з шахтою,
детальніше...>>

12/7/2018

Патріарша проповідь після Літургії в московському храмі святих апостолів Петра і Павла в Лефортові

12 липня 2018 року, в день пам'яті славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі свв. апп. Петра й Павла.
детальніше...>>

11/7/2018

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святих Сергія і Германа Валаамських після Літургії у Валаамському монастирі

11 липня 2018 року, у день пам'яті преподобних Сергія і Германа, Валаамських чудотворців, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у верхньому храмі Спасо-Преображенського собору Валаамського ставропігійного чоловічого монастиря .
детальніше...>>

© 2010-2018 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.