ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Жовтень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

12/7/2019

Патріарша проповідь в день пам'яті апостолів Петра і Павла після Літургії в храмі праведного Олексія Мечєва у Вешняках м. Москви

12 липня 2019 року, у день пам'яті славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму святого праведного Олексія Московського у Вешняках м. Москви і Божественну літургію в новоосвяченому храмі. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні особливий день, коли ми прославляємо святих первоверховних апостолів Петра і Павла, які більше за всіх інших апостолів потрудилися для розповсюдження Церкви Христової.

Слово «апостол», як багато хто з вас знає, в перекладі з грецької означає «посланець». Але апостол — не просто посол, який має перенести певну інформацію з одного місця в інше або про щось сповістити людей, подібно царським гінцям або іншим високопоставленим представникам верховної влади. Апостольське посланництво пов'язано зі свідченням — «і будете мені свідками», говорить Господь, звертаючись до Своїх апостолів (Діян. 1:8).

Про що ж апостоли мали свідчити? Вони мали свідчити про те, що вони бачили, чули, чого торкалися їхні руки (див. 1 Ін. 1:1). Свідчити світу таким чином, щоб вість про Христа Спасителя ніколи не зникла з людської пам'яті, з людської історії. Тому апостоли свідчили про свого Божественного Вчителя не тільки словом, а й будували створену Ним Церкву, общину Духа Святого, общину послідовників Спасителя, які об'єднуються Святим Духом і через таїнства, які знаходить в Церкві, зміцнюють свої душевні і фізичні сили. Саме присутність Духа Святого в общинах, які заснували святі апостоли, і є причиною непохитності, незламності Церкви з людської історії, з людських відносин.

Дійсно, яких тільки гонінь не зазнавала Церква Божа! Яким гонінням піддавалися апостоли! За свідчення про Христа апостол Павел зазнавав побиття камінням, бичування, кілька разів тонув, як він сам розповідає, був вигнаним, відкинутим усіма. Скільки було на нього замахів, але він залишався живий — звичайно, дивом Божим. При цьому він ніколи не мав нічого особисто для себе від свого дивного апостольського служіння Церкві Божій. Павел годувався від справ рук своїх, не обтяжуючи новостворених християнських общин, — робив намети і на це жив.

Апостольський подвиг є подвигом повної самовіддачі, самовиснаження для того, щоб інші жили, і жили не просто звичайним людським життям, але в спілкуванні з Духом Божим, отримуючи небесний дар благодаті. Усе це потрібно пам'ятати, коли ми розмірковуємо про діяння святих апостолів, але особливо сьогодні, коли ми прославляємо первоверховних апостолів Петра і Павла.

Апостоли дійсно передали всьому світу вість про Христа. Вість про Дитятко Ісуса, який народився у Віфлеємі; вість про Ісуса Христа, який увійшов у вік і сповістив слово, яке змінило всю людську історію; вість про Ісуса Христа, Який був захоплений, допитаний, підданий тортурам, страчений, але силою Божою воскрес. Саме святі апостоли донесли до нас всю історію Спасителя, адже Сам Спаситель нічого не записував, — це апостоли зберігали у своїй пам'яті і навчили перше покоління християн усього, що потрібно для спасіння, і, нарешті, вони дійсно заснували Церкву.

В Одкровенні Іоанна Богослова розповідається про таке видіння. Апостол побачив фортецю, у якій дванадцять веж, а в основі кожної — камінь з ім'ям святого апостола. Цей образ, явлений апостолу і євангелісту Іоанну Богослову, може допомогти кожному з нас зрозуміти, що таке Церква. Це дійсно фортеця, фортеця незламна, і жодне знаряддя не може проломити її стіни або, тим більше, її знищити, тому що в основі дванадцяти веж — святі апостоли, які отримали від Самого Господа і Спасителя силу для створення Церкви і затвердження віри.

Прославляючи святих апостолів, ми в першу чергу дякуємо їм, великим свідкам про Христа, за все те, що ми дізналися про нашого Господа і Спасителя. Але ми дякуємо їм і за героїчне життя, і за мученицьку кров, в якій закарбовано щирість і правдивість їх слів. Якби такий подвиг належав тільки першому поколінню апостолів, то і в цьому випадку пам'ять про нього збереглася. Але ж святі апостоли, заклавши основи церковного буття, визначили, дією Святого Духа, те, що в Церкві Божій подвиг мучеництва, сповідання, свідчення, проголошення істини ніколи не зникає. Церква тому і називається Апостольською, бо повною мірою несе в собі апостольське служіння. І це не тільки служіння єпископів, священиків — це служіння всього народу Божого, дорогі мої брати і сестри, це ваше служіння.

Можливо, найбільша біда, яка з часом розгніздилася в житті Церкви і у свідомості мирян, — це думка, що за Церкву несуть відповідальність архієреї, священики, загалом, священнослужителі, а моя справа — прийти, у кращому разі, раз на тиждень, свічку купити, помолитися, причаститися, якщо є можливість, Святих Христових Таїн і піти до наступного разу. Але не для того Церква Божа створювалася, щоб час від часу люди приходили в храм для звершення богослужінь. Церква створювалася, щоб ми всі жили в цій фортеці, а для того щоб жити у фортеці, потрібно захищати її стіни. А коли відбуваються нападки на Церкву, — а ми живемо зараз саме в такий час, коли нападки стають особливо витонченими, — захист Церкви стає справою не окремо взятих людей, у тому числі церковних чиновників, але справою кожного віруючого. Ми всі несемо відповідальність за стіни, які захищають нас від сил зла і через захист яких ми здобуваємо спасіння, — у цьому і полягає апостольство Церкви.

Те, що робили апостоли, є невід'ємною частиною життя Церкви. Ми тому і називаємо Церкву Єдиною, Святою, Соборною і Апостольською, тому що діяння апостолів живуть в Церкві. Передання, що йде від апостолів, живе в Церкві. Церковне улаштування, що йде від апостолів, існує і в нашому багатобунтівному XXI столітті непохитно, без будь-якого збочення і відхилення від істини.

Нехай пам'ять про святих апостолів допоможе нам актуалізувати в нашій свідомості той великий подвиг, який вони здійснили, а зробити це можна через усвідомлення нашої відповідальності за Церкву і нашу участь у великому апостольському служінні, до якого кожен закликається через купіль Хрещення.

Ми освятили сьогодні храм, який побудований за програмою будівництва нових храмів. Мені повідомляли про те, що його спорудження, одне з перших в рамках цієї програми, супроводжувалося дуже великими труднощами. Усі ці труднощі були подолані — перш за все зусиллями тих, хто несе відповідальність як за будівництво храму, так і за існування парафії; але ж у подоланні всіх цих труднощів брали участь і ті, хто потім став нашими парафіянами. І дай Боже, щоб на цьому одиничному прикладі захисту Церкви, надання допомоги в будівництві храму ми могли б виробити в собі навик постійної активної участі в церковному житті, кожен в міру своїх сил. До цього ми покликані подвигом святих апостолів і пам'яттю про їх подвиг, який особливо урочисто вшановується сьогодні, в день, присвячений первоверховним апостолам Петру та Павлу. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua

Анонси подій

12/7/2019

Патріарша проповідь в день пам'яті апостолів Петра і Павла після Літургії в храмі праведного Олексія Мечєва у Вешняках м. Москви

12 липня 2019 року, у день пам'яті славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив чин великого освячення храму святого праведного Олексія Московського у Вешняках м. Москви і Божественну літургію в новоосвяченому храмі.
детальніше...>>

7/7/2019

Патріарша проповідь після Літургії в Коневському Різдво-Богородичному монастирі

7 липня 2019 року, у неділю 3-ю після П'ятидесятниці, свято Різдва чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію
детальніше...>>

16/6/2019

Патріарша проповідь у свято П'ятидесятниці після Літургії в Троїце-Сергієвій лаврі

16 червня 2019 року, в свято Святої Трійці (П'ятидесятниці), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в Успенському соборі Троїце-Сергієвої лаври.
детальніше...>>

9/6/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в московському храмі на честь ікони Божої Матері «Нев'янучий цвіт» в Рубльові

9 червня 2019 року, в Неділю 7-у після Пасхи, святих отців I Вселенського Собору, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі на честь ікони Божої Матері «Нев'янучий цвіт»
детальніше...>>

6/6/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Вознесіння Господнього після Літургії в кафедральному соборі Архангела Михаїла м. Черняхівська

6 червня 2019 року, в свято Вознесіння Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив Божественну літургію в кафедральному соборі Архангела Михаїла м. Черняхівська Калінінградської області.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.