ГОЛОВНА Новини ПРО ПРОЕКТ РЕДАКЦIЯ КОНТАКТИ 
Почтовая форма Карта сайта РУС

Архів матеріалів:

Липень 2019 р.
ПнВтСрЧтПтСбНд
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Посилання:

Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

Нашi банери:

Проповіді Святішого Патріарха Кирила

10/3/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю сиропусну після Літургії в храмі Сорока Севастійських мучеників у Спаській Слободі м. Москви

10 березня 2019 року, в Неділю сиропусну — спогад Адамова вигнання (Прощена неділя), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Сорока Севастійських мучеників у Спаській Слободі м. Москви. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні — остання неділя перед Великим постом, наповнена дуже важливим змістом. Всеохоплюючий зміст цього дня — покаяння, прощення гріхів. Власне кажучи, все великопісне поприще, що чекає на нас, присвячене темі подолання гріха в людині. І якщо ми протягом посту не змінюємося на краще, то даремно трудилися, даремно молилися, даремно постували, тому що і пост, і молитва знаходять сенс тільки тоді, коли є результат. Це не означає, що ми повинні припинити постувати і молитися, якщо не відчуваємо результату. Зовсім не так! Це означає, що якщо ми не відчуваємо результату, то повинні усвідомити: у нашому житті відбувається щось неправильне, хоча ми здійснюємо молитву і обмежуємо себе в їжі. І для того щоб підкреслити духовний вимір посту як найважливіший, нам і пропонується в останній день перед Великим постом попросити один у одного прощення і ще раз усвідомити, що без прощення немає спасіння.

«Якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний» (Мф. 6:14), — такі чудові слова ми чули сьогодні в євангельському читанні. Як же важливо зберегти ці слова в пам'яті і серці, — особливо тоді, коли важко когось пробачити, коли образа на когось занадто велика! Адже є люди, з якими навіть зустрічатися не хочеться, в очі яких дивитися неможливо. І чим більше відчуження, чим більше внутрішня недоброзичливість, чим більше негативних почуттів викликає у нас людина, тим більшим має бути наше прагнення саме з цією людиною примиритися. Можливо, Господь спеціально посилає нам таку людину, — щоб випробувати нашу вірність, щоб ми усвідомили свою здатність або нездатність прощати інших, від чого залежить і наше власне прощення, що від Бога виходить, на Страшному Божому суді.

Здатність прощати відкриває для людини перспективу вічного життя. Якщо немає прощення, то, як чудово говорив Єфрем Сірін, не потрібно ні молитися, ні постувати, тому що все буде даремно. Порожнеча, ніякого сенсу! Молитва і піст знаходять сенс тільки тоді, коли змінюється стан нашого серця, а показником цієї зміни є наша здатність прощати і просити прощення. А чому так? А тому що найбільший і небезпечний гріх, від якого походять всі інші гріхи, — це гординя. І людина пізнає присутність у собі гордині саме через нездатність попросити прощення або пробачити іншу людину. Це як певний індикатор, як лампочка, яка спалахує на приладах, коли настає якась небезпека, наприклад, стає недостатньо кисню або з'являються шкідливі речовини в атмосфері. Є прилади, які негайно реагують на цю зміну, — загоряється лампочка або лунає гучний звук, попереджаючи людину про небезпеку. Так само і в духовному житті. Якщо ми не здатні прощати, якщо ми не здатні просити вибачення, вважайте, що загорілася червона лампочка, що попереджає нас про небезпечний стан нашої душі.

Великий піст — це час, який дається нам для очищення наших гріхів, для принесення покаяння, для проходження випробувань, труднощів, у тому числі обмеження в їжі, питті, розвагах. Усе це лише засоби, спрямовані на зміну стану нашої душі, а саме ця зміна пов'язана з нашою здатністю прощати людей і просити прощення за наші гріхи.

Давайте переймемося свідомістю важливості того, чим є прощення, саме в сьогоднішній день, адже протягом усього нашого життя ми про це думаємо, напевно, в останню чергу. У нас так багато турбот, так багато суєти, але хто з нас думає щодня про те, наскільки ми здатні прощати або просити вибачення? В голову ці думки не приходять. Але сьогодні саме такий день, коли ми повинні піддати себе певному іспиту, випробуванню і відповісти на важливе питання: можемо ми прощати і просити прощення чи це непосильна для нас ноша? І в тому, і в іншому випадку — якщо ми скажемо, що можемо, або якщо ми скажемо, що не можемо, — майбутні дні Святого Великого посту дадуть нам можливість або зміцнитися в цій чесноти, або подолати гріховну схильність і нездатність миритися з людьми. Хай допоможе нам Господь спасенно пройти дні Святої Чотиридесятниці і гідно зустріти свято Святого Воскресіння! Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Патріарх.ua  

Анонси подій

10/3/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю сиропусну після Літургії в храмі Сорока Севастійських мучеників у Спаській Слободі м. Москви

10 березня 2019 року, в Неділю сиропусну — спогад Адамова вигнання (Прощена неділя), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі Сорока Севастійських мучеників у Спаській Слободі м. Москви.
детальніше...>>

15/2/2019

Патріарша проповідь у свято Стрітення Господнього після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

15 лютого 2019 року, в свято Стрітення Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил здійснив Літургію в Успенському соборі Московського Кремля.
детальніше...>>

14/2/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні свята Стрітення Господнього у Стрітенському ставропігійному монастирі

14 лютого 2019 року, напередодні свята Стрітення Господнього, Святіший Патріарх Кирил відправив всеношну у храмі Воскресіння Христового і Новомучеників і сповідників Церкви Руської Стрітенського ставропігійного монастиря в Москві.
детальніше...>>

27/1/2019

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в неділю 35-у після П'ятидесятниці в Храмі Христа Спасителя м. Москви

27 січня 2019 року, в Неділю 35-ту після П'ятидесятниці, віддання свята Богоявлення, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя м. Москви.
детальніше...>>

25/1/2019

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті мучениці Татіани після Літургії в домовому храмі Московського державного університету

25 січня 2019 року, у день пам'яті мучениці Татіани і з нею в Римі постраждалих, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в домовому храмі святої мучениці Татіани — Патріаршому подвір'ї при Московському державному університеті імені М.В. Ломоносова.
детальніше...>>

© 2010-2019 Протоієрей Ростислав Ярема. Всі права збережені. При копіюванні інформації посилання на сайт Патріарх всієї Русі - обов'язкова.